Blog

24 jul.

Espígol

Espígol

Lavandula Angustifolia Mill.

Espígol, Lavanda, Espigó, Barballó

Ús en medecina popular:

  • Fulla i/o flor  –> Via externa, combat afeccions musculars i òssies, bàsicament en contusions i en dolors articulars. – L’oli essencial de la planta tracta l’ansietat. . . -.També s’utilitza per fer massatges.
  • Flor ->El vapor de la seva decocció és antisèptic.
  • La tintura alcohòlica és aromatitzant i antiparasitària d’ambients.

Altres usos:

  • Si posem la planta en armaris i caixes de roba combat les arnes.
  • Antigament era utilitzada com a protectora d’adversitats climatològiques.

Espígol

Les principals propietats de l’espígol vénen a partir del seu potencial antisèptic general, per combatre la aparició de malalties infeccioses. La forma farmacèutica  més habitual és l’aerosol.

La tija florífera de la planta es feia bullir en aigua o bé es posava sobre brasa viva, perquè el malalt aspires aquell vapor o fum aromàtic. També es deixava que aquest vapor s’escampés per la llar, o bé per la roba dels armaris amb finalitat antisèptica. També es combinava amb altres plantes antisèptiques, com ara el timó, l’espernallac o el saüquer entre moltes altres.

Propietats medicinals d’aquesta planta

Aquest aerosol, és en recurs habitual per tal de combatre constipats, com per a combatre la pneumònia, tant en medecina humana com en veterinària. El malalt es tapa amb una peça de roba el cap, mentre inhala el vapor que desprèn amb la finalitat  demostrada de la descongestió nasofaríngia i broncopulmonar.

La inflorescència s’havia fumat a manera de tabac, especialment després de la Guerra Civil i en temps de penúria econòmica.

És molt utilitzada com a aromatitzant i antiparasitària, posant les seves tiges floríferes dins els armaris o  en caixes de roba, perquè així perfumin aquesta roba i la previnguin de l’arna.

En dècades passades,  l’espígol amb timó i saüquer  era utilitzat com a protector d’adversitats climàtiques, però per aquesta finalitat era obligatori collir-lo la matinada de Sant Joan. Al Pallars, era utilitzat l’espígol com a protector de la llar, preventiu de malalties i adversitats en general, mitjançant la confecció d’una creu amb la planta, que es penjava a la porta de la casa.

Per conèixer millor l’espígol i altres plantes aromàtiques i medicinals, podeu visitar el nostreBLOG