Camí d'aromes, El Romaní.

29 març

Romaní

“De la virtut del romaní, mil coses se’n poden dir”.

Romaní

Rosmarinus Officinalis L.

Romaní – Romer – Beneït

Ús en medecina popular:

  • Fulla i flor–> Tisana antisèptica, antireumàtica, digestiva i especialment anticatarral.
  • Bullit amb vi –> Vi medicinal anticatarral i antiinflamatori.
  • En infusió –>contra la hipertensió sanguínia.

Altres usos:

  • Afegir un brot de romaní a les carns rostides ajuda a la seva digestió.
  • S’utilitza per assaonar les olives, i per a l’arròs a la cassola.
  • En ús apícola,  les abelles  en fan una mel d’àmplia reputació popular, indicada per constipats broncopulmonars.

Romaní


El romaní és un arbust mediterrani molt conegut  gràcies als seus usos culinaris i medicinals. A les seves fulles conté uns olis essencials que li confereixen una fragant, fresca i forta olor, sobretot quan es trituren les seves fulles. És un condiment tradicional  de la nostra cuina.

Les fulles de romaní, tant fresques com seques, són emprades com a espècie per aromatitzar carns i aus. És especialment apreciat per condimentar la carn de xai, verdures, pasta i els olis i vinagres que condimenten les amanides, ja que li dóna un gust especial. 

El nèctar de les flors és excel·lent perquè les abelles en produeixen la mel de romer, té fama de ser la mel de millor qualitat.

Propietats medicinals d’aquesta planta

Les seves propietats  medicinals són múltiples, i estan relacionats amb l’activitat de l’oli essencial. S’ha demostrat que es tracta d’un bactericida potent, antiviral i també antioxidant. Aquest oli té activitat anticonvulsionant, antiinflamatòria i millora l’activitat circulatòria, sobretot a les extremitats inferiors. La seva administració per via oral, té activitat diürètica. També existeixen resultats molt qüestionats, en el tractament de l’alopècia, i el seu fum, en el tractament de l’asma.

La planta de romer té grans quantitats de ferro, calci i vitamina B6. El Consell d’Europa l’ha catalogat  com a recurs natural d’alimentació i la FDA l’ha incorporat en qualitat de suplement dietari. És una planta molt estimada arreu d’Europa i d’una manera especial a la Provença i a Anglaterra, on la consideren  el símbol de la lleialtat i de dolça remembrança. Cervantes també la va recordar al “Bálsamo de Fierabrás” de Don Quixot de la Manxa.

Per conéixer millor el Romaní i altres plantes aromàtiques i medicinals, podeu visitar el nostre Blog.

calmart.cat