fbpx

Ruta per la Vall de Lord

Ruta: Cal Marti - Sant Llorenç de Morunys - Guixers - Santuari de Puig Aguilar - Cap de Balç - Sant LLorenç de Morunys - Cal Marti
Cal Marti - Casa de Turisme rural - Ruta - Des de Cap de Balç 3
17 Abr

Puig Aguilar

Ruta fins al Santuari de Puig Aguilar, al nord del Solsonès.

Excursió a Cap de Balç i al Santuari de Puig Aguilar

Itinerari per a dedicar-hi un matí i que servirà per a descobrir alguns dels veïnats amagats del municipi de Guixers. Tant des de Cap de Balç com des del Santuari de Puig Aguilar, es pot gaudir d’unes magnífiques i àmplies panoràmiques de la Vall de Lord.

Es tracta d’un itinerari amb turisme, que té un recorregut de 52’6 Km. de carretera entre anar i tornar.

Km. 0 Comença l’itinerari a Cal Marti. Dirigir-se cap a Sant Llorenç de Morunys, i creuant tota la vila, seguim per la carretera que es dirigeix a Berga (LV-4241).

Km. 3. Trobem una cruïlla de carreteres, i seguim per la LV-4241 que es dirigeix cap a Berga i que creua l’embassament per un alt viaducte.

La carretera en aquest sector segueix paral·lela al darrer tram de l’embassament, tram que, aquí és alimentat pel riu Aigua de Valls.

Km. 9’6. Ara estem arribant al Pont d’Aigua de Valls. Agafem la carretera que trobem a ma esquerra i que es dirigeix cap la zona de Valls, i més endavant es dirigirà als veïnats de La Corriu i Vilacireres. Aquesta pista segueix paral·lela al riu Aigua de Valls que ens queda a la nostra dreta.

Km. 10’1, Ara arribem al nucli de Valls.

A l’esquerra queda l’edifici de l’Ajuntament de Guixers (on hi ha un punt d’informació) i a la dreta la petita i retocada esglesiola de Sta. Maria de Valls.

Km. 10’8, Deixem a la dreta el desviament que mena a Cal Teuler, Cal Sastre i Cal Enric. Seguint la pista que gira cap a l’esquerra, entrem primer en un petit bosc, i llavors, voregem un extens camp.

Aquest sector és molt aprofitat com a pastura per bestiar boví. S’aconsella fer una petita aturada en aquesta cruïlla i caminar per la vora del riu tot seguint el camí d’accés a les cases que s’han esmentat.

Seguir sempre per la pista principal que aviat comença a guanyar alçada.

A banda i banda es troben magnífics boscos de pi roig clapejats d’algun roure.

Llavors, la pista creua el torrent i el camí comença a pujar per la banda més assoleiada. El torrent cada vegada queda més enfonsat.

Km. 14’1, Aquí trobem una important cruïlla de pistes. En aquest punt, els indicadors ajuden força per seguir la direcció correcta. Agafarem la carretera que queda just enfront, i aquesta carretera ens portarà cap el petit veïnat de La Corriu.

Km. 14’6. Aquí, trobem uns grans roures a banda i banda de pista que, semblen donar la benvinguda al proper veïnat de St. Martí.


Sant Martí de la Corriu
Km. 15’5. Hem arribat a St. Martí de La Corriu (1190 m.).

Es tracta d’un conjunt format per una gran casa senyorial i l’ermita de St. Martí, ermita romànica en la que destaquen la seva portalada gòtica amb els batents de la porta original.  La nau és de planta rectangular de 7 x 13’6 m. i, el fet de que en una pedra d’una cantonada hi hagi esculpit l’any 1788 demostra que ha sofert  diverses etapes constructives.

Des d’aquest punt si es dirigeix la vista cap a llevant s’observa encimbellat en el proper serrat el Santuari de Puig Aguilar, molt bellament situat, un dels destins de la nostra excursió.

Km. 17’7, Podem donar per finalitzada l’àmplia zona boscosa. La pista, passa pel costat de la casa de Cal Peraire (1.370 m.) habitada a temporades. És la primera casa d’aquest alt veïnat situat a la falda sud de la Serra de Mitges.

Km. 16’2, Font de l’Espaltàs, a uns 50 metres de la pista.

Al fons, cap l’oest, s’endevina el coll de Cap de Balç.

Km. 17’9. Deixem a la dreta la pista que porta a la casa de Marginedes, es tracta de la darrera casa habitada d’aquest veïnat. Pocs metres més enllà, hi ha una petita font a peu de pista, és l’anomenada font  de Marginedes.

Km. 18’4, S’acaba la pista asfaltada, i continuarem per la mateixa, que ara és de terra i es troba en força bastant bon estat.


Vista de l’embassament de la Llosa del Cavall des de Cap de Balç
Km. 18’9. Som a l’àmplia collada de Cap de Balç (1.430 m.).

Aquest coll, a part de ser la capçalera de la vall de St. Martí, és el pas natural dels importants camins rals que procedents de Gósol i Saldes es dirigien a Sant Llorenç de Morunys per el transitat grau de Cap de Balç.

Val la pena fer una aturada i arribar-se al mirador natural sobre la Vall de Lord.

Hem arribat al cim de la ruta.

Per anar-hi endinsar-se per la bonica i neta pineda de l’esquerra fins arribar al límit de l’alta cinglera. Un cop allí es té una magnífica vista del veïnat de St. Martí de Guixers i de la serra de Busa al fons.

Llavors, continuarem caminant en direcció a ponent fins arribar a l’extrem del cingle. Ens trobem davant d’un Magnífic mirador, considerat per molts com un dels millors de tota la vall. Sant Llorenç de Morunys es veu esglaonat al mig de la vall. Al fons el Tossal del Codó separat del Port del Comte pel coll de Jou tanca una vasta panoràmica que demostra la gran varietat orogràfica de la vall.

Un cop feta aquesta curta caminada, refer la pista que s’ha seguit fins arribar a la cruïlla de pistes (4’8 km. aprox.)

Km. 23,7 Deixar la pista que queda enfront i seguir cap a l’esquerra en lleugera pujada. En un arbre hi ha un indicador de fusta amb els noms de “Gósol i Saldes”.

Davant queden les altes parets dels cingles de Sant Llobre i més a la llunyania es té una bona panoràmica de la Serra d’Ensija. Al fons encaixonat entre boscos s’escola el riu Aigua de Valls.

Sortim en vista del Santuari de Puig Aguilar

Km. 26’3. La pista que pren la direcció nord, hi apareixen enfonsades a l’esquerra les cases de Can Sant i Can Costa, mentres que, a la dreta un xic enlairat hi queda l’esvelt edifici del santuari de Puig Aguilar. S’acaba la carretera asfaltada. Aparcar el vehicle i seguir a peu per una pista que es dirigeix al proper santuari de Puig Aguilar.


Santuari de Puig Aguilar

La panoràmica, des del santuari justifica per ella sola l’excursió. Entrem a l’església, on hi trobem, un edifici construït sobre unes restes romàniques de les que només se’n conserva la portalada, portalada on en destaquen les figures esculpides a les pedres del voltant d’aquesta.

Antics camps de conreu envolten el Santuari per la vessant nord, i a partir de la seva alçada, uns 1.470 m., la vista que ofereix del seu entorn resulta molt extensa. A llevant hi trobem els cingles de La Torre i més enrera la Serra d’Ensija; cap el sud la vall de Llinars i la Serra dels Tossals; i cap a ponent el disseminat veïnat de La Corriu, paratge que es troba envoltat de boscos i camps de conreu abandonats.

Un cop feta aquesta visita caldrà refer tot el camí asfaltat fins arribar de nou a la carretera de Berga, enfilar cap a Sant Llorenç i si s’escau, de nou a Cal Marti.